Unngå stress og kom i julestemning

Mange sliter med å komme i julestemning og mange ganger skyldes den manglende stemningen at det blir for mye stress i tiden før jul. Det er viktig å ta seg tid til å roe ned. Det er ofte da den gode julestemningen kommer. Her får du noen tips for å redusere stresset før jul.

Gjør mest mulig tidlig

For å unngå stress før jul, bør du gjøre mest mulig i god tid. Kjøp julegaver i september/oktober, eller enda tidligere. Da unngår du også overfylte butikker med stressede folk. Sørg for å pakke inn gavene tidlig. Da har du god tid til å gjøre en skikkelig jobb og kan dekorere pakkene litt ekstra. Hvis du har mange gaver, bør du lage en liste over hvem som får hva, slik at du husker hva du faktisk gir bort.

Kjøp inn langtidsholdbare matvarer og frysevarer tidlig, gjerne i november. Da blir det mindre som skal handles de siste dagene før jul.

Skriv julekort i oktober/november, dersom du fortsatt liker å sende ekte julekort. Du trenger ikke å sende dem så tidlig, men skriv hilsenene dine og sett på frimerker. Da er det bare å kaste dem i en postkasse litt nærmere jul.

Hvis du skal lage julegaver selv, bør du gjøre det om sommeren eller høsten. Da slipper du stresset med å bli ferdig til jul. Bruk for eksempel late sommerferiedager til å strikke fine gaver til jul.

Rydd og vask tidlig i desember. Ja, du må nok vaske en gang til før jul, men da blir det i hvert fall mindre arbeid neste gang.

Det er lov å jukse

Det er faktisk lov å jukse litt, selv om det er jul. Ofte er det sterke følelser og tradisjoner knyttet til julemiddagen, og alt skal «være som før». Dette kan bli veldig stressende, for mange middager er tidkrevende å lage. Dermed kan store deler av julaften bli brukt til å lage mat. Maten skaper god stemning når den er på bordet, men for den som skal lage maten, kan stresset med matlagingen jage vekk julestemningen.

Juks litt og få bedre tid. Kjøp ferdigkokte poteter og grønnsaker, og varm dem raskt og enkelt. Stek eller kok maten dagen før hvis det er mulig, og varm den opp på julekvelden. Posesaus er også lov. Du kan eventuelt smakssette den med stekesjy eller annet tilbehør for å få den rette smaken.

Det er ikke nødvendigvis det du serverer som skaper god stemning. Julestemningen kommer av det gode selskapet du er i. Alt behøver ikke å være som alltid for å skape en god julemiddag. Hvis du er alene på julekvelden, kan du gjøre det enda enklere, og velge en ferdigmiddag.

Rolige førjulskvelder

Sett av tid til noen rolige kvelder før jul, enten sammen med familien eller alene. Spill et brettspill sammen med barna eller les en god bok. Du kan også sette på en lydbok og bare lukke øynene og slappe av.

Norsk Juleindeks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *